Txangurro - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Txangurro
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 14806 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
0,3 kávová lžička | Estragon |
4 ks | Krab |
40 g | Máslo čerstvé |
80 ml | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 g | Rajčata |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
125 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 100,5mg |
Draslík | 775,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 672,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Estragon, Krab, Rajčata, Strouhanka, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Txangurro postup přípravy receptu:
1 | Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu se 3 lžícemi soli a opatrně vložíme kraby. Vaříme nezakryté asi 15 minut. Vyndáme a necháme 30 minut vystydnout. Vykrájíme maso z nohou. Do těla kraba uděláme díru, aniž poškodíme vrchní stranu krunýře, z níž se pokrm podává. Vodu, která se zachytí v misce, nevyléváme. Vykrájíme maso z krunýře, smícháme s masem z nohou a nadrobno nasekáme. Vybereme všechnu hnědou mázdru z klepet a smícháme s nasekaným masem. |
2 | V hluboké pánvi rozpálíme olej a 5-6 minut na něm smažíme nasekanou cibuli a česnek, dokud cibule nezměkne. Přidáme víno a propasírovaná rajčata, pomalu vaříme 3-4 minuty, poté přilijeme vývar z krabů a vaříme další 4 minuty. Přidáme krabí maso, sůl a estragon. Zvolna vaříme ještě 5 minut, dokud směs nezhoustne, česnek vyjmeme. |
3 | Schránky krabů dobře osušíme, lžící do nich nandáme směs z krabího masa a na povrchu uhladíme. Smícháme strouhanku s nasekanou petrželkou a nasypeme na plněné kraby. Poklademe plátky másla a pečeme 6-8 minut v troubě vyhřáté na 210° C, dokud se máslo nerozpustí a strouhanka nezhnědne. Podáváme horké. |
Poznámka
Kraba použijeme druh centollo.