Cocido madrileňo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 190 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cocido madrileňo
Celkový čas: | 190 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 160 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 14837 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
4 ks | Brambory |
1 ks | Cibule |
220 g | Cizrna |
250 g | Fazolové lusky zelené |
500 g | Hovězí žebra |
1 ks | Jelítka domácí žemlová |
200 g | Klobása Chorizo |
1 kg | Kuře |
300 g | Mangold |
75 g | Nudle rýžové |
2 ks | Pórek |
1 špetka | Šafrán |
250 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vepřové nožičky |
125 g | Vepřový bok |
250 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 320,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,7mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Cibule, Cizrna, Fazolové lusky zelené, Hovězí žebra, Kuře, Mangold, Nudle rýžové, Slanina vepřová, Sůl, Vepřové nožičky, Vepřový bok, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jelítka domácí žemlová, Klobása Chorizo, Pórek, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cocido madrileňo postup přípravy receptu:
1 | Cizrnu namočíme přes noc do studené vody, slijeme a propláchneme, zabalíme do kousku gázy. |
2 | Do velkého kastrolu nalijeme 3 litry studené vody, vložíme kuře, žebra, slaninu, špek a přivedeme k varu. Přidáme cizrnu, vepřovou nožku, klobásu a přivedeme k varu. Nakonec přidáme cibuli, bobkový list a půl lžičky soli. Vaříme zakryté 2 a půl hodiny. |
3 | Po 2 hodinách přivedeme k varu vodu v jiném hrnci, vložíme jelítko a zvolna vaříme asi 5 minut. Slijeme a odstavíme. Zelené fazolky zavážeme do gázy, do hrnce vlijeme ještě 1 litr vody a přivedeme k varu. Přidáme nahrubo nakrouhané zelí, mangold, brambory, pórek, šafrán a 1 lžičku soli. Znovu přivedeme k varu a vaříme asi 30 minut. Na posledních 10 minut vaření přidáme fazolky. |
4 | Slijeme vodu z hrnce s masem i z hrnce se zeleninou do dalšího, největšího hrnce, přivedeme k varu, osolíme a vložíme nudle. Vaříme zvolna 6-7 minut. Vyndáme cizrnu a vyklopíme jí na větší nahřátý talíř, stejně tak i fazolky a ostatní zeleninu. Špek vyhodíme, ostatní uzeniny a maso nakrájíme na silnější plátky. |
5 | Nandáme na jednu stranu talíře vedle zeleniny. Maso zalijeme několika lžícemi horkého vývaru. Zbytek, včetně nudlí přelijeme do polévkové mísy. Oba chody se podávají najednou, polévka jako první. |
Poznámka
Do pokrmu patří tradiční suroviny. Jelítko morcilla, špek tocino a rýžové nudle vermicelli.