Dršťky s cizrnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 200 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dršťky s cizrnou
Celkový čas: | 200 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 14865 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
6 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička |
2 ks | Cibule |
350 g | Cizrna |
800 g | Dršťky vařené |
8 ks | Hřebíček |
200 g | Jitrnice domácí |
250 g | Klobása Chorizo |
1 špetka | Muškátový oříšek |
170 ml | Olej bodlákový |
2 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
20 ks | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
400 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
810 ml | Víno bílé |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 207g |
---|---|
Cholesterol | 369,0mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 143g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 78,1mg |
Vitamín E | 3,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 69,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Cizrna, Dršťky vařené, Hřebíček, Muškátový oříšek, Paprika mletá sladká, Pepř černý celý, Rajčata, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jitrnice domácí, Klobása Chorizo, Olej bodlákový, Petržel - nať, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dršťky s cizrnou postup přípravy receptu:
1 | Cizrnu namočíme do studené vody a necháme přes noc máčet. Slijeme, propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Na prudkém ohni přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 30 minut, do změknutí. Slijeme, a propláchneme pod tekoucí vodou. |
2 | Dršťky potopíme na 10 minut do vody, propláchneme a slijeme. Nakrájíme na 5 cm velké čtverce. Ve větší ohnivzdorné nádobě rozpálíme olej a 5 minut na něm smažíme nasekanou cibuli a utřený česnek, dokud cibule nezesklovatí. Přimícháme dršťky, nasekané papriky, na kolečka nakrájené klobásy, víno a přivedeme k varu. Přidáme konzervovaná rajčata, tymián, protlak, chilli, bobkový list, hřebíček, muškátový oříšek, pepř a sůl, dle chuti. Nakonec vložíme na kolečka nakrájené jelítka a pečeme zakryté v předehřáté troubě na 160°C 1-2 hodiny, až dršťky změknou. |
3 | Vyndáme z trouby, odstraníme bobkový list, přidáme cizrnu a dusíme ještě 10 minut pod pokličkou. Podáváme posypané nasekanou italskou petrželkou. |
Poznámka
Dršťky použijeme vyprané, předvařené v páře a španělská jelítka morcilla.