Tumbet - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tumbet
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 14898 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
Omáčka | |
---|---|
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kg | Rajčata |
2 kávová lžička | Tymián čerstvý |
Tumbet | |
500 g | Brambory |
500 g | Lilek |
250 ml | Olej olivový |
500 g | Paprika zelená |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 103,8mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Rajčata, Tymián čerstvý, Brambory, Lilek, Paprika zelená, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Olej olivový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tumbet postup přípravy receptu:
1 | Rajčata ponoříme na 10 vteřin do horké vody, potom ihned do studené, oloupeme, rozpůlíme, vybereme dužinu a semena, rajčata nasekáme na drobno. |
2 | V pánvi rozpálíme olej, na mírném ohni smažíme nasekanou červenou cibuli a utřený česnek do změknutí. Zvýšíme teplotu a přidáme rajčata s tymiánem, vaříme 20 minut, dokud omáčka nezhoustne, osolíme. |
3 | Brambory nakrájíme na půl cm silné plátky a osmahneme na rozpáleném oleji do měkka. Přendáme je do zapékací nádoby 27 x 21 x 5 cm, mírně osolíme. |
4 | Do pánve po bramborách vložíme plátky lilků a smažíme každý 3 minuty z obou stran. Můžeme přilít olej, lilky vyjmeme a necháme na ubrousku vykapat. Nandáme na vrstvu brambor, mírně osolíme. |
5 | Po lilku dáme do pánve nakrájené papriky a smažíme do měkka. Vyndáme na ubrousek, necháme okapat, nandáme na lilky, osolíme. Zalijeme omáčkou a pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180°C. |
Poznámka
Podáváme teplé, posypané nasekanou petrželí jako přílohu k rybě či masu, nebo o pokojové teplotě s majonézou allioli jako předkrm. Servírujeme teplé. Brambory použijeme odrůdy Kipfler nebo Pontiac.