Zmrzlina á la mandlový turrón - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zmrzlina á la mandlový turrón
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 14914 |
Kategorie: | Zmrzlina smetanová |
Ingredience
195 g | Cukr moučkový |
50 g | Mandle |
100 ml | Sherry brandy |
435 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 450,0mg |
Draslík | 92,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Mandle, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zmrzlina á la mandlový turrón postup přípravy receptu:
1 | V kastrůlku smícháme 115 g cukru a 60 ml vody, mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a vaříme 6 minut, dokud sirup nezíská tmavou zlatohnědou barvu. Nesmí se však připálit. |
2 | Oloupané mandle rozprostřeme na plech, nalijeme na ně karamel, necháme ztuhnout. |
3 | Ušleháme žloutky s cukrem, až vznikne nadýchaný krém. Přišleháme sherry, vaječnou směs přelijeme do ohnivzdorné nádoby, umístěné do vodní lázně. Za stálého míchání zahříváme 10 - 15 minut, dokud krém nezhoustne a nenapění se. Vyjmeme z vodní lázně, přiklopíme a necháme vychladnout. |
4 | Smetanu ušleháme, aby byla pevná, ne však tuhá. Smícháme s vychladlou vaječnou směsí. Přendáme do mělké kovové nádoby a uložíme do mrazničky. Počkáme, dokud směs nezačne po stranách přimrzat, vyjmeme z mrazáku a ponorným mixérem ušleháme do hladka. Dáme znovu zmrazit, opakujeme celkem třikrát, dokud nebude zmrzlina vláčná. Nesmí v ní zkrystalizovat led. |
5 | Nadrťíme karamelizované mandle, po posledním šlehání je vmícháme do zmrzliny. Naposledy dáme zmrzlinu zmrazit ve vzduchotěsné nádobě překryté pergamenem a uzavřené víkem. Mrazíme nejméně 3 hodiny. |