Tamales plněné kořeněným vepřovým - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tamales plněné kořeněným vepřovým
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 110 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 15125 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička |
0,5 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
12 ks | Kukuřičné listy sušené |
1 ks | Limetka |
600 g | Mouka kukuřičná |
0,5 kávová lžička | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
450 g | Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce | Sůl |
500 g | Vepřové maso libové |
1,2 l | Voda pitná |
750 ml | Vývar slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 87g |
---|---|
Cholesterol | 131,9mg |
Draslík | 160,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 214,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Kmín celý, Limetka, Nové koření celé, Olej rostlinný, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka kukuřičná, Vepřové maso libové, Vývar slepičí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kukuřičné listy sušené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Tamales plněné kořeněným vepřovým postup přípravy receptu:
1 | Maso nakrájíme na kostky, dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 40 minut. |
2 | V jiném hrnci mezitím zahřejeme vývar. Do velké mísy dáme mouku a po částech přiléváme horký vývar, až vznikne tuhé těsto. Do jiné mísy dáme sádlo a šleháme šlehačem, až bude sádlo napěněné. Do sádla postupně přidáváme těsto, šleháme. Když je hotové, osolíme a zakryjeme. |
3 | Kukuřičné listeny, tedy tenké proužky usušených stvolů z kukuřice, dáme do mísy a zalijeme horkou vodou. Máčíme 30 minut, aby změkly. V jiné míse máčíme stejnou dobu čili papričky ancho. |
4 | Maso slijeme, necháme si asi 100 ml vývaru a maso nakrájíme najemno. Ve velkém hrci zahřejeme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a drcený česnek, smažíme 2–3 minuty. Čili slijeme, nakrájíme a přidáme do hrnce. Nové koření, kmín a bobkový list utlučeme v hmoždíři. Přidáme k cibulové směsi a dobře zamícháme, smažíme ještě 2–3 minuty. Přidáme nakrájené maso, vývar a vaříme, až se tekutina vstřebá. Necháme trochu vychladnout. |
5 | Listeny slijeme a usušíme. Jeden delší listen položíme na vál, asi jednu dvanáctinu těsta položíme doprostřed listenu a roztáhneme ho až téměř ke krajům. Lžíci masové směsi dáme doprostřed těsta, na náplň složíme dvě dlouhé strany listenu, pak přeložíme jednu po druhé dvě strany, abychom vytvořili balíček. Jednu z krátkých stran vsuneme pokud možno do druhé, aby se balíček nerozmotal. Můžeme převázat kuchyňským provázkem. |
6 | Tamales dáme do pařáku nad hrnec s vařící vodou a vaříme v páře asi 60 minut, vodu dle potřeby doléváme. |
7 | Hotové balíčky dáme na talíř, necháme 10 minut stát a pak podáváme s plátky limetky. Strávníci si balíčky sami rozbalí. |
Poznámka
Na tamales potřebujeme 12 dlouhých nebo 24 krátkých listenů. Mouku na těsto použijeme klasickou mexickou masa harina nebo kukuřičnou.