Tříkrálový chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tříkrálový chléb
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 15345 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
175 g | Cukr moučkový |
2 kávová lžička | Droždí sušené |
225 g | Kandované ovoce |
115 g | Máslo čerstvé |
275 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
120 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 203,0mg |
Draslík | 84,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí sušené, Kandované ovoce, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tříkrálový chléb postup přípravy receptu:
1 | Z vlažné vody a droždí umícháme kvásek, necháme na teplém místě vzejít. Do mísy dáme cukr, sůl, 150 g mouky, dvě vejce a čtyři žloutky. Přidáme 115 g másla, kvásek a vše dobře promícháme. |
2 | Kandované ovoce a kůru dáme do jiné mísy, přidáme zbytek mouky a zatřeseme mísou, aby se ovoce obalilo. Přidáme ke směsi a vypracujeme nelepivé těsto. |
3 | Z těsta vytvoříme kouli, vařečkou uděláme uprostřed díru a zvětšíme ji. Kruh z těsta dáme na vymazaný plech a lehce přikryjeme naolejovanou fólií. Necháme asi 2 hodiny na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. |
4 | Troubu vyhřejeme na 180 °C, těsto potřeme rozpuštěným máslem a pečeme asi 30 minut. Moučkový cukr a smetanu smícháme v míse. Vychladlý moučník přelijeme touto směsí a ozdobíme kandovaným ovocem. Pocukrujeme moučkovým cukrem. |
Poznámka
Koláč se podává na svátek Tří králů 6. 1. V tradičním mexickém koláči je ukryta fazole a panenka.