Platýz se smetanovou omáčkou a estragonem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Platýz se smetanovou omáčkou a estragonem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 15483 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 špetka | Cukr moučkový |
25 g | Estragon |
1 ks | Limetka |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Platýz - filety |
1 ks | Šalotka |
200 ml | Smetana sójová |
1 špetka | Sůl |
50 ml | Víno bílé |
125 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 96,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,4mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Estragon, Limetka, Olej rostlinný, Platýz - filety, Šalotka, Smetana sójová, Sůl, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Platýz se smetanovou omáčkou a estragonem postup přípravy receptu:
1 | Filety opláchneme, osušíme a rozkrojíme napůl. Limetku vymačkáme, jednu lžíci šťávy si dáme stranou. Zbylou šťávou zakapeme filety a lehce osolíme. Zavineme do ruliček a každou sepneme párátkem. |
2 | Šalotku nasekáme najemno, v pánvi rozpálíme olej a šalotku na něm necháme zesklovatět. Přilijeme vývar a 3 minuty povaříme. Na 5 minut vložíme do pánve ruličky, aby změkly. Pak je vyjmeme a pod pokličkou udržujeme teplé. |
3 | Do šťávy přilijeme smetanu, víno a na mírném ohni povaříme, až vznikne krém. Estragonové lísky nasekáme najemno. |
4 | Omáčku ochutíme lžící limetkové šťávy, solí, pepřem a cukrem. Vmícháme estragon. Z ruliček vyndáme párátka a závitky podáváme s omáčkou. Jako příloha se hodí rýže nebo brambory. |
Poznámka
Omáčku můžeme zjemnit 1/2 lžičkou dijonské hořčice.