Císařský trhanec s dušenými švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Císařský trhanec s dušenými švestkami
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 15512 |
Kategorie: | Palačinky |
Ingredience
2 ks | Citrony |
230 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
4 ks | Hřebíček |
4 polévková lžíce | Hrozinky |
120 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 ks | Skořice celá |
250 ml | Sójový nápoj |
1 špetka | Sůl |
1 kg | Švestky |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 245g |
---|---|
Cholesterol | 490,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 53g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 127,0mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Hřebíček, Hrozinky, Olej rostlinný, Skořice celá, Sůl, Švestky, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mouka pšeničná hladká T 650, Sójový nápoj mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Císařský trhanec s dušenými švestkami postup přípravy receptu:
1 | Očištěné švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Citróny opláchneme v horké vodě a osušíme. Jeden citrón tence oloupeme a vymačkáme. V hrnci přivedeme k varu 125 ml vody s 30 g cukru, vanilkovým cukrem, skořicí, hřebíčkem, citrónovou kůrou a šťávou. Povaříme asi 3 minuty. Kůru, hřebíček a skořici vyjmeme a přidáme švestky. |
2 | Na mírném ohni za občasného míchání vaříme asi 60 minut. Necháme trochu vychladnout. Kůru z druhého citrónu jemně nastrouháme. |
3 | Vejce oddělíme, žloutky rozmícháme se solí, sójovým nápojem, citrónovou kůrou, moukou a vypracujeme hladké těsto. |
4 | Z bílků ušleháme pevný sníh, přimícháme 200 g cukru a vmícháme do těsta. |
5 | V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, na něj nalijeme polovinu těsta, uhladíme a rovnoměrně posypeme 1 lžící rozinek. Trhanec pečeme na mírném ohni tak, aby spodní strana zezlátla, obrátíme a pečeme z druhé strany. |
6 | Roztrháme vidličkou na sousta a uložíme do tepla. Stejně upečeme i druhý trhanec. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme s dušenými švestkami. |
Poznámka
Trhanec můžeme přelít vanilkovou omáčkou ze sójového nápoje.