Oříškové suflé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Oříškové suflé
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 15517 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
Omáčka | |
---|---|
100 g | Čokoláda hořká |
1 kávová lžička | Med včelí |
1 ks | Pomeranče |
150 ml | Smetana sójová |
Oříškové suflé | |
50 g | Cukr krupice |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g | Ořechy lískové |
1 špetka | Skořice mletá |
250 ml | Sójový nápoj |
50 g | Tuk rostlinný |
0,5 ks | Vanilkový lusk |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 247,3mg |
Draslík | 494,9mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,9mg |
Vitamín E | 5,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Med včelí, Pomeranče, Smetana sójová, Cukr krupice, Ořechy lískové, Skořice mletá, Tuk rostlinný, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Sójový nápoj, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Oříškové suflé postup přípravy receptu:
1 | 40 g rostlinného tuku zpracujeme s moukou, vytvarujeme váleček, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut v mrazáku. Lískové oříšky opražíme nasucho v pánvi dozlatova. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a spolu se skořicí a sójovým nápojem ji přivedeme v rendlíku k varu. Lusk vyjmeme a dřeň vyškrábneme zpět do sójového nápoje. |
2 | Váleček těsta nakrájíme na plátky a jeden po druhém je vmícháme do vroucího sójového nápoje, aby do sebe nasákly tekutinu. Rendlík sejmeme z ohně a těsto přendáme do mísy. |
3 | Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky postupně vmícháme do vanilkového krému a přidáme oříšky. Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně zašleháváme cukr - 40 g. Po částech přidáváme do oříškového krému. |
4 | Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vytřeme zbylým tukem a vysypeme zbylým cukrem. Do formy přendáme suflé a zapékáme asi 25 minut, pak teplotu zvýšíme na 200°C a pečeme ještě 20 minut. |
5 | Mezitím rozlámeme čokoládu na kousky, smícháme se smetanou a medem. Zahříváme v menším hrnci, až se čokoláda rozpustí. Pomeranč opláchneme v horké vodě, osušíme a čtvrtinu kůry nastrouháme na úzké proužky. Přimícháme do omáčky. |
6 | Suflé upravíme na čtyři talířky, polijeme omáčkou a podáváme ozdobené proužky pomeranče. |
Poznámka
Suflé můžeme připravit i z vlašských ořechů.