Jemný makový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jemný makový koláč
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 15524 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Krém | |
---|---|
1 ks | Citrony |
160 g | Cukr krupice |
1 ks | Pudinkový prášek - vanilkový |
650 g | Sýr sójový - Tofu |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
50 g | Tuk |
2 ks | Vejce slepičí |
Maková náplň | |
50 g | Hrozinky |
2 balení | Náplň maková |
3 ks | Vejce slepičí |
Potření | |
1 polévková lžíce | Sójový nápoj |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Jemný makový koláč | |
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
100 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
200 g | Tuk |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 145,3mg |
Draslík | 82,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 152,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Pudinkový prášek - vanilkový, Tresť vanilková, Tuk, Vejce slepičí, Hrozinky, Vejce slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Citronová kůra, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Tuk, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sýr sójový - Tofu, Náplň maková, Sójový nápoj, Cukr vanilka, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jemný makový koláč postup přípravy receptu:
1 | Smícháme mouku, prášek do pečiva, citrónovou kůru, cukr, sůl, vanilkový cukr, rostlinný tuk, vejce a vypracujeme křehké těsto. Zabalíme do fólie a necháme 30 minut v chladu. |
2 | Rostlinný tuk rozpustíme v rendlíku a necháme trochu vychladnout. Tofu nakrájíme na kousky a rozmixujeme, hmotu přendáme do mísy, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, pudinkový prášek se smetanovou příchutí, vanilkové aroma, rozehřátý tuk a pomocí šlehače vytvoříme hladkou hmotu. |
3 | Makovou nápň smícháme s vejci a rozinkami. Plech potřeme tukem, vyložíme dvěma třetinami těsta, rovnoměrně potřeme krémem z tofu a koláč předpékáme v předehřáté troubě na 175°C asi 10 minut. |
4 | Mezitím vyválíme ze zbylého těsta placku a rádýlkem jí pokrájíme na proužky silné asi 1 cm. Koláč vyndáme z trouby, na krém rozetřeme rovnoměrně makovou náplň a z proužků těsta vytvoříme na povrchu mřížku. |
5 | Smícháme žloutek, sójový nápoj a proužky těsta potřeme. Koláč dopékáme v troubě asi 35 minut. |