Slezský bramborový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slezský bramborový salát
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 15679 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
Dresink | |
---|---|
200 g | Majonéza |
4 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
Slezský bramborový salát | |
1 kg | Brambory |
1 ks | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
250 g | Hrášek |
2 ks | Jablka |
3 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Okurka salátová |
2 ks | Petržel kořen |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 147,2mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 142,9mg |
Vitamín E | 6,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Majonéza, Ocet vinný, Sůl, Brambory, Celer bulvový, Cibule, Hrášek, Jablka, Okurka salátová, Petržel kořen, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slezský bramborový salát postup přípravy receptu:
1 | Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, slijeme a oloupeme. Necháme vychladnout, nakrájíme na kostičky. Oloupeme mrkev, celer, petržel a vše pokrájíme na kostičky. Zeleninu uvaříme v osolené vodě tak, aby při skusu zůstala pevná, scedíme a necháme okapat. Zmrazený hrášek blanšírujeme 3 minuty ve vroucí osolené vodě, slijeme, necháme okapat. |
2 | Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme a posekáme na hrubo. Cibuli oloupeme a krájíme na kostičky spolu s kyselými okurkami. |
3 | Jablka oloupeme, vyjmeme jadřince a dužinu rozkrájíme na drobno. |
4 | Smícháme majonézu s octem, solí a pepřem. Dresink zředíme nálevem z okurek. Všechny nakrájené suroviny promícháme s ochucenou majonézou, salát necháme dobře odležet, nejlépe přes noc, před podáváním dochutíme octem, solí a pepřem. |
Poznámka
Servírujeme studené.
Bramborový salát jsem zkusila podle receptu a výsledek byl dobrý. Mrkev jsem ale podle našeho zvyku nastrouhala. V popisu ingrediencí je napsána salátová okurka, což zřejmě asi bylo myšleno nakládanou okurkou, která je zmíněna v popisu postupu. Postupovala jsem tedy podle postupu. Podávala jsem se smaženým kuřecím řízkem a všem nám chutnalo. Recept mohu doporučit :)