Chřestová krémová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřestová krémová polévka
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 15710 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 ks | Bujón slepičí |
400 g | Chřest bílý |
8 ks | Cibulka jarní |
350 ml | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka rýžová |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 hrst | Petržel - nať |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 214,5mg |
Draslík | 343,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,8mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 53,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bujón slepičí, Chřest bílý, Cibulka jarní, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka rýžová, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřestová krémová polévka postup přípravy receptu:
1 | Chřest omyjeme, dřevnaté kousky odkrojíme, 10 hlaviček dáme stranou pro pozdější použití a zbytek nakrájíme. Očištěné cibulky společně se zelenou natí šikmo pokrájíme, zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme nakrájený chřest, 2 kostky bujónu. Vše zalijeme 800 ml vody a pozvolna vaříme doměkka 20 minut. Odkrojené hlavičky chřestu podusíme zalité 3 lžícemi vody zvlášť. |
2 | V mléce rozmícháme mouku, směs vlijeme do mírně se vařící polévky, povaříme 2 minuty a vše rozmixujeme. Polévku vlijeme zpět do hrnce, necháme přejít varem a odstavíme. |
3 | Žloutky rozšleháme se smetanou a pramínkem lijeme za stálého míchání do horké polévky. Osolíme, opepříme, rozdělíme do misek, přidáme scezené hlavičky chřestu, ozdobíme petrželkou a podáváme. |
Poznámka
Jakmile polévku ihned nepodáváme, vložíme ji i s hrncem do horké vody a udržujeme stále teplou. Pokud bychom ji opětovně ohřívali, žloutky by se srazily. Druhá možnost je ta, že polévku bez žloutku a smetany odstavíme a dovaříme až těsně před servírováním.