Středomořská zelňačka se sýrovými noky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Středomořská zelňačka se sýrovými noky
Středomořská zelňačka se sýrovými noky
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 15717 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Na polévku | |
---|---|
1 kávová lžička | Bazalka |
100 g | Celer bulvový |
2 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Piros Arany |
1 ks | Pórek |
8 ks | Rajčata Cherry |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
2 špetka | Sůl |
1 l | Voda pitná |
1 kostka | Vývar zeleninový |
400 g | Zelí hlávkové bílé |
Na noky | |
1 špetka | Pepř černý mletý |
60 g | Strouhanka |
1 špetka | Sůl |
40 g | Sýr Gouda 45% |
40 g | Sýr Parmezán |
1 ks | Vejce slepičí |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 79,6mg |
Draslík | 873,5mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 74,5mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer bulvový, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Olej rostlinný, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Strouhanka, Sůl, Sýr Gouda 45%, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Piros Arany, Pórek, Rajčata Cherry, Vývar zeleninový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Středomořská zelňačka se sýrovými noky postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu řádně očistíme a opláchneme. Česnek s cibulí oloupeme a nasekáme nadrobno. Pórek nakrájíme na tenké plátky, bulvový celer na kostičky, bazalku s řapíkatým celerem nasekáme (několik lístečků necháme stranou na ozdobu) a zelí nakrájíme na proužky. |
2 | Příprava noků: Sýry goudu i parmezán nastrouháme. Strouhanku smícháme s vejcem, přidáme sýry, osolíme, opepříme, vše promícháme, přikryjeme a necháme 30 minut odstát. |
3 | Pórek s cibulí a česnekem zpěníme v hrnci na rozehřátém oleji, přidáme zelí a bulvový celer, kostku vývaru, zalijeme litrem vody, ochutíme pepřem a paprikovou pastou Piros Arany, hrnec přiklopíme a vaříme 15 minut do poloměkka. Poté přidáme řapíkatý celer, bazalku a konzervovaná rajčata i s nálevem. Dle chuti dosolíme a vaříme 15 minut doměkka. |
4 | Mezitím v osolené vodě uvaříme noky, které z těsta vykrajujeme lžičkou. Vaříme 10 minut. Uvařené noky vkládáme děravou naběračkou ihned do polévky. |
5 | Polévku rozdělíme do talířů a servírujeme ozdobenou dílky rajčat a bazalkou. |
Poznámka
Polévka bez noků je vhodná pro snižování nadváhy, ovšem nedoporučuje se její soustavná konzumace pro poměrně vysoký obsah vlákniny a mírný močopudný účinek. Těsto na noky lze i zmrazit. Rozmrazujeme jej při pokojové teplotě, poté řádně promícháme a vykrajujeme noky. Zmrazit můžeme i uvařené noky.