Polévka z fazolí a dýně (australská specialita) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z fazolí a dýně (australská specialita)
Polévka z fazolí a dýně (australská specialita)
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 15736 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
2 ks | Bujón slepičí |
2 stroužek | Česnek |
3 ks | Cibule |
2 ks | Cibulka jarní |
600 g | Dýně |
100 g | Fazole Borlotti |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
0,5 ks | Paprika červená |
4 kávová lžička | Smetana 12% (konzumní) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 1,9mg |
Draslík | 691,5mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,8mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bujón slepičí, Česnek, Cibule, Cibulka jarní, Dýně, Olej rostlinný, Paprika červená mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazole Borlotti, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z fazolí a dýně (australská specialita) postup přípravy receptu:
1 | Fazole večer před vařením zalijeme dostatečným množstvím vody, necháme namočené do druhého dne. Poté vodu slijeme, fazole propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a spolu s jednou oloupanou cibulí uvaříme doměkka. |
2 | Dýni opláchneme, osušíme, oloupeme, semena odstraníme a dužninu nakrájíme na menší kostky. Cibule a česnek oloupeme, česnek prolisujeme a cibuli jemně nakrájíme. Očištěnou papriku nakrájíme na úzké proužky, z kterých nakrájíme kosočtverce. Jarní cibulku opláchneme, nakrájíme na plátky. |
3 | Cibuli s česnekem zpěníme v hrnci na rozehřátém oleji, přidáme dýni, zalijeme litrem vody, přidáme kostky vývaru a přiklopené vaříme 20 minut. Dýně se nesmí rozvařit. |
4 | Z uvařených fazolí slijeme vodu a společně s paprikou přidáme k dýni. Chvíli povaříme, přidáme cibulky. |
5 | Při servírování nejdříve do talíře dáme lžíci smetany a poté zalijeme horkou polévkou. |
Poznámka
Fazole můžeme použít i konzervované. Pak je ovšem scedíme, propláchneme a necháme okapat. Obměna krémové polévky: Polovinu uvařených fazolí s dýní a cibulí rozmixujeme, přidáme zbývající fazole, papriku, 60 g nastrouhaného uzeného sýra a 100 ml smetany. Již ovšem nevaříme a další postup je stejný.