Smetanová polévka ze žluté dýně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanová polévka ze žluté dýně
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 15870 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Cibule |
400 g | Dýně |
1 l | Hovězí vývar základní |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř cayenský |
200 ml | Smetana jihočeská lahodná33% |
1 špetka | Sůl |
500 ml | Voda pitná |
4 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 9,4mg |
Draslík | 546,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Dýně, Hovězí vývar základní, Pepř cayenský, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana jihočeská lahodná33% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanová polévka ze žluté dýně postup přípravy receptu:
1 | Dýni oloupeme, vyjmeme jádra a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. |
2 | V hrnci rozpálíme máslo a cibuli v něm dusíme, až zesklovatí. Přidáme dýni a dolijeme vodou, přilijeme vývar, zakryjeme a vaříme 10 minut při nízké teplotě. |
3 | Polévku rozmixujeme dohladka nebo propasírujeme přes síto. Přidáme smetanu, sůl, pepř a přivedeme k varu. |
4 | Polévku nalijeme do talířů, do každé porce dáme lžíci smetany, opatrně promícháme nožem a ihned podáváme. |
Poznámka
Pro vegetariány nahradíme masový vývar zeleninovým.