Polévka z hlemýžďů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z hlemýžďů
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 15880 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
80 g | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 ks | Listové těsto |
40 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový květ |
1 špetka | Pepř bílý |
0,5 ks | Petržel - nať |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Sterilovaní šneci v hovězím bujonu |
1 špetka | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tymián sušený |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
100 ml | Víno bílé |
0,5 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 169,9mg |
Draslík | 129,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,2mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cibule, Muškátový květ, Pepř bílý, Sůl, Tymián sušený, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sterilovaní šneci v hovězím bujonu, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z hlemýžďů postup přípravy receptu:
1 | Plátky listového těsta necháme změknout. Cibuli oloupeme a nasekáme. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Šneky vyjmeme z konzervy a nakrájíme nadrobno. |
2 | Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou zeleninu, přidáme česnek, zaprášíme moukou a necháme krátce zpěnit. Za stálého míchání přilijeme polovinu vývaru. |
3 | Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme hlemýždě, víno, zbylý vývar a smetanu. Okořeníme a necháme 5 minut vařit, přidáme nasekanou petrželku. Polévku nalijeme do čtyř šálků. |
4 | Pláty těsta rozpůlíme a rozválíme. Nakrájíme je tak, aby těsto dobře krylo šálky s polévkou. Pevně přitiskneme k okrajům šálků a necháme 5 minut odpočinout. Žloutek rozmícháme s mlékem a těsto jím potřeme. Dáme na 15 minut zapéct do trouby a podáváme. |
Poznámka
Hlemýžďů by mělo být 24 kusů. Můžeme nahradit čerstvými houbami.