Piemontská zelná polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 42 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Piemontská zelná polévka
Celkový čas: | 42 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 12 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 15898 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
500 g | Chléb pšeničný (bílý) |
1 l | Hovězí vývar základní |
1 kávová lžička | Kmín celý |
30 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
300 g | Sýr Fontina |
500 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 96,0mg |
Draslík | 582,8mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 47,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chléb pšeničný (bílý), Hovězí vývar základní, Kmín celý, Sůl, Sýr Fontina, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Piemontská zelná polévka postup přípravy receptu:
1 | Zelí očistíme a rozkrojíme na čtvrtky, nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme. Vaříme v tlakovém hrnci s trochou vody, soli a kmínu asi 10 minut. Vyjmeme a dáme na síto. |
2 | Nákypovou formu vymažeme máslem a vytřeme stroužkem česneku. Do formy nandáme vrstvu chlebových plátků, zalijeme trochou vývaru a pokryjeme třetinou zelí. Osolíme, opepříme a pokryjeme třetinou sýrových plátků. Stejně narovnáme další dvě vrstvy, zalijeme vývarem a dáme péct do předehřáté trouby na 220 °C asi na 20-25 minut. Podáváme horké. |
Poznámka
Sýr fontina můžeme nahradit jiným poloměkkým sýrem.