Durynská čočková polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Durynská čočková polévka
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 15902 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
250 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
300 g | Čočka jedlá |
1 špetka | Cukr krupice |
1250 ml | Hovězí vývar základní |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Ocet vinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
60 g | Slanina vepřová |
1 špetka | Sůl |
150 g | Švestky |
250 g | Tlačenka tmavá lidová |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 16,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 51g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Čočka jedlá, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Ocet vinný, Slanina vepřová, Sůl, Švestky, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Tlačenka tmavá lidová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Durynská čočková polévka postup přípravy receptu:
1 | Čočku namočíme přes noc do vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kousky. Do tlakového hrnce dáme kůži ze slaniny, čočku i s vodou, v níž se máčela, brambory a 1 l vývaru. Vaříme 15 minut. |
2 | Cibuli oloupeme a nasekáme. V kastrolu rozpustíme slaninu, přidáme máslo a podusíme na něm cibuli. Zaprášíme ji moukou, necháme zezlátnout a pak jí rozředíme zbytkem vývaru. Povaříme několik minut při mírné teplotě. |
3 | Cibulovou omáčku a sušené švestky přidáme k čočce a vše vaříme ještě 5 minut. Vyjmeme kůži ze slaniny, polévku osolíme, dochutíme pepřem, cukrem a octem. |
4 | Nakonec nakrájíme na malé kousky durynskou krvavou tlačenku, vložíme ji do hotové polévky a prohřejeme. Nalijeme do talířů a ihned podáváme. |