Sýrová polévka ze sýru gruyère - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 38 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sýrová polévka ze sýru gruyère
Celkový čas: | 38 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 23 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 15919 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1250 ml | Hovězí vývar základní |
50 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 ks | Petržel - nať |
3 ks | Pórek |
120 g | Rýže loupaná |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
450 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
180 g | Sýr Gruyére |
200 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 117,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 69,1mg |
Vitamín E | 5,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Muškátový oříšek, Rýže loupaná, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Gruyére, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sýrová polévka ze sýru gruyère postup přípravy receptu:
1 | Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Špenát dobře omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. |
2 | V kastrolu rozehřejeme máslo a zeleninu na něm za stálého míchání 5 minut podusíme. Přisypeme rýži a necháme ji krátce zpěnit, až zesklovatí. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. |
3 | Polévku přivedeme k varu a vaříme 18 minut na mírném ohni, odstavíme. Promícháme smetanu, zakysanou smetanu, strouhaný sýr, nasekanou petržel a přidáme do polévky, nevaříme. |
4 | Hotovou polévku dochutíme, nalijeme do talířů a ihned servírujeme. |
Poznámka
Podáváme s čerstvou bagetou.