Směs z plodů moře a zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 44 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Směs z plodů moře a zeleniny
Celkový čas: | 44 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 18 minut |
Doba vaření: | 26 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 15972 |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Cuketa |
300 g | Krevety tygří - loupané |
30 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mořský ďas |
1 ks | Mrkev kořen |
500 g | Mušle slávky |
500 g | Mušle srdcovky |
4 ks | Mušle svatojakubské |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 ks | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 špetka | Provensálské koření |
1 špetka | Šafrán |
2 ks | Šalotka |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
250 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 173,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,8mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Cuketa, Mořský ďas, Mušle slávky, Mušle srdcovky, Pepř cayenský, Šalotka, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Mušle svatojakubské, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Provensálské koření, Šafrán, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Směs z plodů moře a zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Slávky vypereme a očistíme, otevřené vyhodíme. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Slávky s cibulkou, česnekem, provensálskými bylinkami a vínem vaříme v zakrytém hrnci asi 6-8 minut. Hotové mušle vyloupeme z ulit, ty, které se neotevřou během vaření, vyhodíme. Část jich necháme v ulitě. Vývar přecedíme přes síto a dáme stranou, mušle necháme na sítu. |
2 | Mořského ďasa nakrájíme na kousky o váze asi 50 g. Jsou-li v hřebenatkách jikry, oddělíme je od svalu a dáme stranou. Maso rozpůlíme, krevety vyloupeme, zbavíme střívka, opláchneme a osušíme. |
3 | Šalotku oloupeme, mrkev oškrábeme, cuketu omyjeme a vše nakrájíme na malé kostičky. Celerový stonek očistíme, opereme a nakrájíme na tenké plátky. |
4 | V kastrolu rozehřejeme máslo a podusíme na něm zeleninu, pak přidáme kousky mořského ďasa a dusíme ještě 6 minut. Směs během dušení asi dvakrát obrátíme. |
5 | Přidáme hřebenatky, krevety a vše zalijeme vývarem z mušlí. Přilijeme smetanu, rajský protlak, šafrán, sůl, pepře a necháme 4 minuty prohřát. Minutu před koncem vaření přidáme jikry a mušle ze síta. Mušle ponechané v ulitách slouží jako ozdoba. |
6 | Podáváme posypané lístky koriandru nebo petrželky. |
Poznámka
Místo hřebenatek můžeme použít svatojakubské mušle.