Dervišova lahůdka - libanonská specialita - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dervišova lahůdka - libanonská specialita
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 15984 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
250 g | Brambory |
3 ks | Cibule |
250 g | Cuketa |
350 ml | Hovězí vývar základní |
1 špetka | Hřebíček mletý |
400 g | Jehněčí maso mleté |
250 g | Lilek |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
3 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 73,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Cuketa, Hovězí vývar základní, Hřebíček mletý, Jehněčí maso mleté, Lilek, Muškátový oříšek, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Sýr ovčí tvrdý - Pecorino mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dervišova lahůdka - libanonská specialita postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu omyjeme. Cuketu a lilek nakrájíme na plátky, lilek nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Poté jej opláchneme, necháme okapat. Rajčata spaříme, zchladíme a oloupeme. Vnitřky vybereme lžičkou a dužninu nakrájíme. Cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Maso smícháme s moukou, opečeme na dvou lžících oleje, dle chuti osolíme, okořeníme mletým muškátovým oříškem a hřebíčkem. |
2 | Zapékací mísu vymastíme lžíci oleje, jednotlivé druhy zeleniny střídavě navrstvíme do zapékací mísy tak, aby se vždy mírně překrývaly. Poslední vrstva bude masová a vše zalijeme vývarem. Dusíme přikryté v troubě předehřáté na 220 °C půl hodiny. Pokrm poté odklopíme a pečeme dalších 30 minut. Na závěr posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě, dokud se sýr neroztaví. |