Kapusta s mrkví a se šunkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kapusta s mrkví a se šunkou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 16022 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
2 ks | Bujón hovězí |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
300 ml | Jogurt bílý |
800 g | Kapusta hlávková |
1 kávová lžička | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Mouka rýžová |
300 g | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Olej rostlinný |
15 ks | Pepř černý celý |
1 špetka | Sůl |
200 g | Šunka dušená |
30 g | Sýr Parmezán |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 126g |
---|---|
Cholesterol | 163,7mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 93g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 274,3mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 50,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bujón hovězí, Česnek, Cibule, Jogurt bílý, Kapusta hlávková, Kmín celý, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka rýžová, Mrkev kořen, Šunka dušená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kapusta s mrkví a se šunkou postup přípravy receptu:
1 | Kapustu omyjeme pod tekoucí vodou, rozebereme na listy a nakrájíme na proužky. Oškrábanou mrkev nakrájíme na plátky. Česnek s cibulí oloupeme. Do vajíčka na přípravu čaje vložíme 15 kuliček pepře, kmín a 1 stroužek česneku. Šunku rozkrájíme na 1 cm široké proužky. |
2 | Uvedeme k varu 1,5 l vody, vložíme kostky vývaru, kapustu, mrkev, cibuli a vajíčko s kořením. Přiklopíme a vaříme tak, aby zelenina zůstala křupavá. Poté vyjmeme cibuli i s vajíčkem. Vodu slijeme a zeleninu necháme okapat. Zeleninu vložíme do vymaštěného pekáče, posypeme nakrájenou šunkou a zalijeme jogurtovou zálivkou. |
3 | Pečeme 0,5 hodiny v předehřáté troubě na 200°C a servírujeme teplé. |
4 | Příprava zálivky: |
5 | Mouku rozmícháme v jogurtu, přidáme syrová vejce a nastrouhaný parmezán. Dle potřeby osolíme a opepříme. |
Poznámka
Pokud vynecháme šunku, pokrm je vhodný jako příloha k vařenému či grilovanému masu a rybám. Obměna zálivky: Připravíme ze 4 lžic estragonového octa, špetky moučkového cukru, soli a pepře, 50 ml masového vývaru, 4 lžic olivového oleje a petrželky. V tomto případě upečenou zeleninu necháme vychladnout a podáváme jako salát.