Polský boršč se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polský boršč se smetanou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 162 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
0,1 g | Bobkový list |
700 g | Brambory |
30 g | Celer bulvový |
333 g | Červená řepa |
10 g | Kopr čerstvý |
33 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
67 g | Mrkev kořen |
0,7 g | Nové koření celé |
20 g | Ocet kvasný lihový |
67 g | Petržel kořen |
200 g | Slanina vepřová |
200 ml | Smetana 12% (konzumní) |
10 g | Sůl |
1200 ml | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 27,6mg |
Draslík | 972,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Celer bulvový, Červená řepa, Kopr čerstvý, Nové koření celé, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Smetana 12% (konzumní), Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Polský boršč se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Vývar z hovězích kostí převaříme. |
2 | Do mírně vroucího vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou a na malé kousky nakrájenou červenou řepu, očištěnou mrkev, celer, petržel, nové koření, bobkový list a ocet. Vše povaříme nejméně 20 minut. |
3 | Smetanu promícháme s prosátou moukou a za stálého míchání vlijeme do polévky. Krátce povaříme a dochutíme solí. |
4 | Brambory opláchneme a uvaříme, slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme částečně roztavit. |
5 | Polévku scedíme. |
6 | Jednotlivé porce boršče podáváme v šálcích, vařené brambory podáváme na dezertním talířku, přelité rozpuštěnou slaninou a sypané omytou, jemně nakrájenou pažitkou nebo koprem. |
Poznámka
Použijeme čerstvý kopr nebo pažitku.