Plněné krůtí stehno s přílohou z jarní zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněné krůtí stehno s přílohou z jarní zeleniny
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 16241 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Příloha | |
---|---|
12 ks | Cibulka jarní |
200 g | Cuketa |
1 kg | Hrachové lusky |
12 ks | Karotka |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 hrst | Petržel - nať |
Plněné krůtí stehno s přílohou z jarní zeleniny | |
1 polévková lžíce | Bazalka |
2 ks | Celer řapíkatý |
5 stroužek | Česnek |
100 g | Chřest bílý |
2 ks | Cibule |
1 ks | Kapie |
1 ks | Krůtí stehna |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 29,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 129,1mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Cuketa, Hrachové lusky, Karotka, Olej rostlinný, Bazalka, Celer řapíkatý, Česnek, Chřest bílý, Cibule, Krůtí stehna, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať, Kapie, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plněné krůtí stehno s přílohou z jarní zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Stehno omyjeme, horní masitější část vykostíme, poté maso horní části stehna rozprostřeme. V případě, že je někde plát příliš vysoký, skrojíme ho, odkrojený díl použijeme jako "záplatu" do míst, kde je maso tenké a prosvítá. |
2 | Příprava náplně: chřest neloupeme, pouze odkrojíme zdřevnatělé části stonků a opláchneme. Vložíme na 5 minut do vroucí osolené vody, ihned zchladíme ve vodě studené a necháme okapat. Očištěnou, zrníček zbavenou kapii nakrájíme na úzké proužky, oloupanou cibuli rozčtvrtíme, sůl s pepřem vetřeme do povrchu masa. Tam, kde vznikl prostor po kosti, vložíme lístky bazalky, chřest a kapii. Okraje masa přeložíme přes sebe, jehlicemi upevníme, poté stehy sešijeme. Plněné stehno ovážeme nití, aby se při pečení nerozpadlo, vložíme do zapékací mísy, obložíme nakrájenou cibulí, oloupanými stroužky česneku, pokrájeným řapíkatým celerem a zbylými proužky kapie. |
3 | Pokapeme olejem, vínem, přikryjeme alobalem. Vložíme do trouby, předehřáté na 180°C, pečeme 70 minut do měkka. Poté alobal sejmeme a upečeme do červena. Upečené stehno necháme mírně vychladnout, poté z něj odstraníme nit, jehlici a maso nakrájíme. Spodní část stehna porcujeme až při servírování. |
4 | Příprava přílohy: v době, kdy se maso peče, zeleninu očistíme, opláchneme, ploché lusky hrášku odložíme stranou. Mrkev a cukety nakrájíme na kostky, cibulky i s natí ponecháme vcelku. Zeleninu (vyjma hrášku) vložíme na rozehřátý olej, podlijeme 2 lžícemi vody a dusíme 12 minut. Osolíme až na závěr. |
5 | Upečené a naporcované maso posypeme nasekanou petrželkou, přelijeme šťávou z výpeku a servírujeme se zeleninovou přílohou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.