Recept

Tyrolský třešňový závin s ořechy

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (70%)
ID receptu: 16245

Ingredience

1 šálek Citronová kůra
100 g Cukr moučkový
400 g Listové těsto
40 g Máslo čerstvé
60 g Ořechy vlašské
1 kávová lžička Skořice mletá
80 g Strouhanka
800 g Třešně
1 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 792 kcal
Kilojoule 3 315kJ
28% Sacharidy 99 g
56% Tuky 42 g
8% Sodík 158 mg
22% Bílkoviny 12 g

Tyrolský třešňový závin s ořechy postup přípravy receptu:

1

Těsto vyjmeme, při pokojové teplotě necháme rozmrazit (zhruba hodinu). Třešně omyjeme, vypeckujeme, necháme okapat, ořechy hrubě nasekáme. Moučkový cukr smícháme se skořicí a citronovou kůrou. Na másle opražíme do zlatova strouhanku, necháme vychladnout.

2

Z těsta vyválíme dva stejně velké čtvercové pláty na pomoučených utěrkách, zhruba o hraně 40 cm. Posypeme strouhankou, třešněmi a skořicovým cukrem, na okrajích necháme 3 cm široké pruhy neposypané, které na všech stranách přeložíme přes náplň, pomocí utěrky svineme do závinu. Závitky položíme na plech, vyložený pečícím papírem hladkou stranou dolů. Oba záviny potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme do zlatova ve střední části trouby přibližně 40 minut.

3

Upečené záviny necháme zčásti vychladnout, před servírováním je posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na šikmé řezy 3 cm široké.

Poznámka

Servírujeme studené. Závin lze plnit i jiným druhem ovoce, např. meruňkami, švestkami či broskvemi. Potom však musíme opražit dvojitou dávku strouhanky, neboť tyto druhy ovoce jsou mnohem šťavňatější než třešně. Doba pečení je stejná, jinak by ovoce příliš změklo, pustilo by hodně šťávy a těsto by bylo rozmáčené.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept