Malinový parfait - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Malinový parfait
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 16248 |
Kategorie: | Jogurtová zmrzlina |
Ingredience
Na omáčku a ozdobu | |
---|---|
250 ml | Citronová šťáva |
80 g | Cukr moučkový |
300 g | Maliny |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 balení | Ztužovač šlehačky |
Malinový parfait | |
250 ml | Citronová šťáva |
180 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
250 ml | Jogurt bílý |
200 g | Maliny |
0,3 hrst | Máta |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 290,3mg |
Draslík | 268,3mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 343,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,4mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr moučkový, Maliny, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jogurt bílý, Maliny, Máta, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ztužovač šlehačky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Malinový parfait postup přípravy receptu:
1 | Studenou vodou vypláchneme formu na srnčí hřbet, vyložíme fólií tak, aby 25 cm přesahovala na delších stranách přes okraj. |
2 | Maliny očistíme, pokud možno nemyjeme, rozmixujeme a propasírujeme přes cedník. Pyré smícháme s citronovou šťávou a jogurtem. |
3 | Cukr a vanilkový cukr vyšleháme s celými vejci a se 3 žloutky navíc nad párou na hustý krém. Nádobu s krémem vložíme do studené vody s kostkami ledu a dále šleháme, dokud krém mírně nezchladne. Přidáme sladidlo, promícháme a necháme zcela vychladnout. |
4 | Smetanu vyšleháme do husté šlehačky, třetinu vmícháme do vaječného krému, po troškách přidáme jogurtovou směs s malinovým pyré. Nakonec zlehka vmícháme zbylou šlehačkou. Krém vložíme do připravené formy, povrch uhladíme a překryjeme přečnívajícími konci pečícího papíru. Uložíme do mrazničky na 12 hodin. |
5 | Před podáváním dezertu připravíme omáčku. |
6 | Maliny očistíme, 25 jich dáme stranou, ostatní rozmixujeme a prolisujeme. Vmícháme citronovou šťávu, moučkový cukr a řádně promícháme. Omáčku přelijeme do skleněné misky. |
7 | Ze smetany a ztužovace vyšleháme tuhou šlehačku, vložíme do cukrářského sáčku s hvězdicovitým nástavcem. |
8 | Z malinového parfait odstraníme fólii, vyklopíme na podlouhlou mísu, ozdobíme šlehačkovými růžičkami a do každé vmáčkneme malinu. Zbylé maliny upravíme okolo parfait, přelijeme omáčkou, ozdobíme lístky máty a ihned servírujeme. |
Poznámka
Dezert se velmi rychle rozpouští, proto jej krájíme těsně před servírováním. Patří mezi vydatné dezerty s neobvyklou chutí. Malinovou omáčku dochutíme také 3 lžícemi malinového likéru nebo destilátu. Parfait je chutný i z jiných druhů ovoce, např. rybízu, višní, meruněk, broskví nebo švestek.