Ježci s brusinkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ježci s brusinkovou omáčkou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | novakovaj |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 16284 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
200 g | Brusinky mražené |
1 ks | Citrony |
90 g | Cukr třtinový |
8 ks | Hřebíček |
4 ks | Hrušky |
20 g | Mandle |
1 ks | Pomeranče |
1 kávová lžička | Pudinkový prášek - vanilkový |
0,3 ks | Skořice celá |
500 ml | Víno bílé |
150 ml | Víno červené |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 555,1mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,2mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr třtinový, Hřebíček, Hrušky, Mandle, Pomeranče, Pudinkový prášek - vanilkový, Skořice celá, Víno bílé, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brusinky mražené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ježci s brusinkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Pomeranč a citron řádně omyjeme horkou vodou. Z kůry nakrájíme 5 proužků, šťávu vymačkáme. Hrušky omyjeme, oloupeme a potřeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Mandle nakrájené na hranolky opražíme nasucho a dáme na talířek vychladnout. |
2 | Půl litru vody, bílé víno se skořicí, hřebíčky a proužky citrusové kůry uvedeme do varu. Poté vložíme hrušky a povaříme 10 minut přikryté. Odstavíme z ohně, rozmícháme 40 g cukru a necháme zcela vychladnout. Studené vložíme na dvě hodiny do chladničky. |
3 | Příprava omáčky: V červeném víně povaříme 4 minuty brusinky, poté rozmixujeme, propasírujeme a nalijeme zpět do kastrolu. Pomerančovou šťávu scedíme, rozmícháme v ní dohladka pudink, přidáme do omáčky a minutu povaříme do zhoustnutí. Odstavíme, osladíme 50 g cukru a udržujeme teplé. |
4 | Hrušky vyjmeme z vychladlého nálevu a necháme okapat. Spodek hrušek mírně seřízneme tak, aby stály rovně, a napícháme do nich hustě mandle. |
5 | Horkou omáčku nalijeme na talířky, do středu postavíme hrušky a ihned servírujeme. |
Poznámka
K dezertu podáváme dezertní vidličku a lžičku. Vidličku zapíchneme do hrušky, aby neklouzala po talířku, a lžičkou odkrajujeme kousky, které namáčíme do omáčky.