Zapékaná ryba se sezamem a zázvorovou marinádou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékaná ryba se sezamem a zázvorovou marinádou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 16329 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 ks | Banánové listy |
2 ks | Chilli paprička |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Krevetová pasta |
2 ks | Limetka |
1 kg | Mořský ďas |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 kávová lžička | Olej sezamový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 ks | Šalotka |
2 polévková lžíce | Sezam - semena |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
1 ks | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 109g |
---|---|
Cholesterol | 322,5mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Cukr krupice, Limetka, Mořský ďas, Olej rostlinný, Olej sezamový, Šalotka, Sezam - semena, Voda pitná, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Banánové listy, Krevetová pasta, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékaná ryba se sezamem a zázvorovou marinádou postup přípravy receptu:
1 | Ryby bez hlavy dobře očistíme a osušíme. Ostrým nožem je nařízneme po obou stranách až ke kosti. |
2 | Na marinádu rozehřejeme rostlinný a sezamový olej. Nasypeme sezamová semínka a osmahneme dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájený zázvor, nadrobno nakrájené chilli papričky zbavené semínek, rozmačkaný česnek a nakrájenou cibuli. |
3 | Za stálého míchání cca 2 min. povaříme, dokud zelenina nezměkne. Přidáme vodu, krevetovou pastu nebo rybí omáčku, cukr, pepř a limetkovou šťávu a vaříme ještě cca 3 min. Pánev odstavíme a marinádu necháme vychladnout. |
4 | Z banánových listů odstraníme stonky a namočíme do vroucí vody aby změkly. Potřeme rostlinným olejem, ryby potřeme marinádou, zabalíme do banánových listů, upevníme pomocí grilovací jehly a necháme cca 3 hodiny odstát, aby se chutě promísily. |
5 | Troubu předehřejeme na 190 stupňů, ryby dáme na plech a pečeme cca 35-40 min. |
Poznámka
Příprava 20 min., další 3 hod. necháme odležet. Použijeme cca 2,5 cm velký kus zázvoru. Banánové listy zakoupíme v prodejnách specializovaných na potraviny z Indie. Pokud nemáme k dispozici, můžeme tuto surovinu vynechat.