Žemlovka se třemi sýry - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žemlovka se třemi sýry
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 16603 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
6 ks | Chléb toastový |
0,5 kávová lžička | Máslo čerstvé |
400 ml | Mléko plnotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř bílý |
50 g | Sýr Fontina |
50 g | Sýr Gruyére |
30 g | Sýr Niva (Rokfór) |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 210g |
---|---|
Cholesterol | 290,9mg |
Draslík | 951,6mg |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 638,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb toastový, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sýr Fontina, Sýr Gruyére, Sýr Niva (Rokfór), Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žemlovka se třemi sýry postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku ohřejeme mléko. Plochou zapékací mísu vytřeme máslem. |
2 | Čtyři plátky toustového chleba překrojíme diagonálně, každý na dva trojúhelníky, zbylé dva nakrájíme na kostičky. Chlebové trojúhelníky namočíme v mléce a urovnáme přes sebe, jako tašky na střeše po okraji mísy. Do zbylého mléka namočíme kostičky chleba a necháme ho chvíli stát. |
3 | Žloutky promícháme v míse s kostičkami chleba, můžeme i se zbylým mlékem. Sýry Fontina a Gruyere nastrouháme na hrubo, Nivu rozdrobíme. Vše přidáme ke směsi žloutků a okořeníme muškátovým oříškem a pepřem. |
4 | Z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do sýrové směsi. Směs nalijeme na připravený chléb v zapékací míse. Žemlovku pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut. |
5 | Podáváme v zapékací míse. |