Žemlovka se sýrem a vejci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žemlovka se sýrem a vejci
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mala |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 16693 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
100 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Šunka dušená |
150 g | Sýr Eidam cihla 40% |
3 ks | Vejce slepičí |
6 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 236,5mg |
Draslík | 60,6mg |
Vláknina | 111,6mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Šunka dušená, Sýr Eidam cihla 40%, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Žemlovka se sýrem a vejci postup přípravy receptu:
1 | Žemle nakrájíme na plátky, navlhčíme trochou mléka a urovnáme do máslem vymaštěného, strouhankou vysypaného pekáčku. Na vrstvu žemlí nasypeme nadrobno posekanou šunku, strouhaný sýr, každou vrstvu pokapeme rozpuštěným máslem. Vrchní vrstu tvoří žemle, které pokapeme máslem a důkladně posypeme nastrouhaným sýrem. |
2 | Pokrm zapékáme ve středně vyhřáté troubě. |
3 | Když je žemlovka částečně zapečená, zalijeme ji zbylým mlékem s rozkvedlanými vejci. Dopečeme do zlatova. |
4 | Podáváme se zeleninovým salátem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.