Míchaný zeleninový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 32 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Míchaný zeleninový salát
Celkový čas: | 32 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 16725 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
250 g | Brokolice |
1 špetka | Cukr krupice |
150 g | Hrášek |
150 g | Karotka baby |
0,5 ks | Kerblík |
1 ks | Květák |
3 polévková lžíce | Majonéza |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
0,3 l | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Ocet vinný |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř bílý |
0,5 ks | Petržel - nať |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,3 kávová lžička | Tabasco |
0,3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 37,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 192,6mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 393,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrášek, Karotka baby, Kerblík, Květák, Majonéza, Ocet vinný, Pepř bílý, Tabasco, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Olej olivový, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Míchaný zeleninový salát postup přípravy receptu:
1 | Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě s mlékem doměkka. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě zvlášť. Květák i brokolici propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Hrášek a mrkvičky uvaříme v troše vody s máslem, solí a cukrem. Odstavíme a necháme vychladnout. |
2 | Petržel a kerblík omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Ocet smícháme se solí, pepřem, olejem a bylinkami. Podle potřeby můžeme přidat trochu vody. Zeleninu se zálivkou dobře promícháme. |
3 | Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku a smícháme ji s majonézou. Osolíme, opepříme a přidáme několik kapek tabasca. |
4 | Salát dáme na mísu, přelijeme ho smetanovou omáčkou, posypeme lístky kerblíku a podáváme. |
Poznámka
Salát se hodí k rostbífu nebo jiné studené pečeni.