Nedělní žemličky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nedělní žemličky
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 16789 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
500 g | Linecké (křehké) těsto |
2 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
1 kávová lžička | Povidla švestková |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 37,2mg |
Draslík | 3,3mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Linecké (křehké) těsto, Mléko plnotučné, Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nedělní žemličky postup přípravy receptu:
1 | Z tvarohového těsta vyvoříme dlouhý váleček a rozkrájíme ho na stejně velké kousky, z nich uděláme kuličky. |
2 | Do každé uděláme ve středu důlek, do něj vložíme povidla nebo marmeládu dle chuti. Pak opět těsto nad důlkem uzavřeme. |
3 | Kuličky položíme na vymazaný plech a každou potřeme směsí žloutku a mléka. |
4 | Žemličky pečeme cca 15 minut v předehřáté troubě na 200°C, až jsou na povrchu pěkně zlaté. |
5 | Necháme trochu vychladnout a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.