Oříšková smetanová zmrzlina s dušenými jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 18 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Oříšková smetanová zmrzlina s dušenými jablky
Celkový čas: | 18 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 16790 |
Kategorie: | Zmrzlina smetanová |
Ingredience
0,3 kávová lžička | Citronová kůra |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
3 kávová lžička | Cukr vanilka |
100 ml | Džus jablečný |
2 ks | Jablka |
1 polévková lžíce | Kakao - prášek |
8 polévková lžíce | Koňak vaječný |
2 polévková lžíce | Med včelí |
150 g | Ořechy lískové |
0,5 ks | Skořice celá |
2 špetka | Skořice mletá |
0,3 l | Smetana 33% (šlehačka) |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 271,8mg |
Draslík | 318,5mg |
Vláknina | 55g |
Vitamín A | 314,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,4mg |
Vitamín E | 4,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Džus jablečný, Jablka, Kakao - prášek, Med včelí, Ořechy lískové, Skořice celá, Skořice mletá, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Koňak vaječný, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Oříšková smetanová zmrzlina s dušenými jablky postup přípravy receptu:
1 | Ve vodní lázni ušleháme žloutky s vejcem a medem. Necháme je trochu vychladnout. |
2 | Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem do polotuha, spolu s mletými oříšky, kakaem a skořicí ji opatrně vmícháme do žloutkové směsi. |
3 | Krém dáme do strojku na zmrzlinu a necháme ho asi 12 - 15 minut mrazit. Pokud nemáme strojek na zmrzlinu, dáme krém do nádoby a vložíme do mrazáku na cca 2 hodiny. |
4 | Mezitím oloupeme jablka, vyjmeme jádřince a příčně nakrájíme na plátky. V rendlíku přivedeme k varu jablečný mošt (nebo jablečné víno) se skořicí, cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Jablka necháme ve šťávě asi 3 minuty prohřát. |
5 | Podušená jablka vějířovitě rozložíme na čtyři talířky, ozdobíme porcemi zmrzliny, na každou porci ještě nalijeme dvě lžíce vaječného likéru. Ihned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.