Rýžová polévka s garnáty a kuřetem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžová polévka s garnáty a kuřetem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | jeneralka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 17000 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
4 polévková lžíce | Cibule - nať |
3 ks | Cibulka jarní |
110 g | Garnát obecný |
1 ks | Koriandr celý |
5 ks | Koriandr čerstvý |
100 g | Maso mleté - mix |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 polévková lžíce | Omáčka sójová |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 kávová lžička | Ředkev |
350 g | Rýže jasmínová |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Vývar slepičí |
1 ks | Zázvor celý |
2 ks | Zelí čínské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 79g |
---|---|
Cholesterol | 56,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 137,0mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule - nať, Cibulka jarní, Koriandr celý, Koriandr čerstvý, Olej rostlinný, Pepř bílý, Ředkev, Sůl, Zázvor celý, Zelí čínské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Garnát obecný, Maso mleté - mix, Omáčka sójová, Rýže jasmínová, Vývar slepičí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžová polévka s garnáty a kuřetem postup přípravy receptu:
1 | Očištěné garnáty vyloupeme a nařízneme je po délce, aby se otevřeli jako motýli (hlavičku a ocas neodřezáváme). |
2 | Na pánvi wok rozpálíme olej a usmažíme na něm stroužek česneku – a ihned po osmažení česnek vyhodíme. |
3 | V mixéru rozmixujeme kořen koriandru, nahrubo nasekaný česnek, pepř a špetku soli, aby vznikla hladká pasta. V misce koriandrovou pastu smícháme s mletým kuřecím masem a jarní cibulkou. Rukama nebo lžicí z hmoty vytvarujeme malé kuličky (asi 1 cm v průměru). |
4 | V hrnci povaříme zeleninový nebo slepičí vývar, přilijeme světlou sójovou omáčku, přidáme nakládanou ředkev a rýži, potom do vývaru naházíme masové knedlíčky, zmírníme plamen na střední teplotu a pomalu vaříme ještě asi 3 minuty. Dále do polévky vhodíme garnáty, menší zázvor nakrájený na tenké plátky a nahrubo nasekané listy čínského zelí, načež vaříme ještě další 2 minuty (garnáti se musí rozevřít a zrůžovět). |
5 | Podle chuti přisolíme nebo dokořeníme. Posypeme naťovou cibulkou a lístky koriandru na ozdobu. Případně přidáme trošku bílého pepře a česnekového oleje. |
Poznámka
Místo mletého kuřecího můžeme použít vepřové.