Uvařte pro přátele tu nejlepší svíčkovou omáčku s hovězím masem. Nabízíme postup vč. videa, proto to zvládne i méně zkušený kuchař. Podáváme s knedlíkem.
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Svíčková na smetaně s brusinkovým terčem
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 171 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 g | Bobkový list |
100 g | Cibule |
50 g | Citrony |
30 g | Cukr krupice |
750 g | Hovězí maso zadní |
50 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 g | Nové koření celé |
50 ml | Ocet kvasný lihový |
1 g | Pepř černý celý |
37,5 g | Slanina vepřová |
500 ml | Smetana 12% (konzumní) |
25 g | Sůl |
100 g | Tuk |
700 ml | Voda pitná |
250 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 81,6mg |
Draslík | 32,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 10,1mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,7mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citrony, Cukr krupice, Nové koření celé, Pepř černý celý, Slanina vepřová, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Smetana 12% (konzumní), Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Svíčková na smetaně s brusinkovým terčem postup přípravy receptu:
1 | Maso nakrájíme na díly, opláchneme, protkneme slaninou a osolíme. |
2 | Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je opečeme a podlijeme vodou. |
3 | K masu přidáme nové koření a pepř, bobkový list, tymián a dobře opláchnutý citron, nakrájený na plátky, zakapeme octem, přikryjeme a maso dusíme (pečeme) pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby doléváme vodu. |
4 | Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a prosáté mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a za občasného promíchání nejméně 20 minut zvolna vaříme. Během varu přilijeme smetanu. |
5 | Nakonec omáčku procedíme, dochutíme solí, cukrem a octem a ještě krátce povaříme. |
Poznámka
Podáváme s houskovým nebo s karlovarským knedlíkem. Každou porci ozdobíme plátkem citronu, lžičkou brusinkového kompotu a kopečkem ušlehané smetany - tzv. brusinkovým terčem.
Největší dobrota
Dobrý recept jen omáčku necedím, ale rozmixuji potom nemusí používat jíšku na zahuštění.