Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 100 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (16%)
ID receptu: 17397
Kategorie: Pečené dorty

Ingredience

60 g Čokoláda hořká
200 g Cukr krupice
450 ml Mléko plnotučné
200 g Poleva čokoládová
600 ml Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Tresť vanilková
3 ks Vaječný žloutek slepičí
2 polévková lžíce Želatina

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 553 kcal
Kilojoule 2 314kJ
14% Sacharidy 51 g
49% Tuky 37 g
3% Sodík 54 mg
11% Bílkoviny 6 g

Mramorový pěnový dort postup přípravy receptu:

1

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Ve větším teflonovém hrnci smícháme mléko, žloutky a 150 g cukru. Posypeme práškovou želatinou a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Na mírném ohni zahříváme asi 15 minut, za občasného promíchání, dokud se želatina nerozpustí. Směs se nesmí vařit!

2

Polovinu směsi nalijeme do menší misky, přidáme rozpuštěnou čokoládu a metlou rozšleháme, až se obě přísady spojí. Do zbylé žloutkové směsi vmícháme vanilkovou tresť. Obě směsi zakryjeme a dáme do lednice. Chladíme asi 25 minut, občas promícháme.

3

Smetanu ušleháme se zbytkem cukru na tuhou šlehačku. Do každé vychlazené směsi vmícháme polovinu šlehačky. Lžící plníme střídavě čokoládovou a vanilkovou směsí rozevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obě směsi špachtlí promícháme, aby vytvořily mramorový vzor. Zakryjeme a dáme do lednice. Chladíme asi 4 hodiny, dokud dort neztuhne.

4

Mezitím si vystřihneme obdélník z pergamenu o rozměru 30 x 18,5 cm a položíme ho na plech. 150 g polevy rozpustíme ve vodní lázni, potom ji rozetřeme na pergamen a dáme do lednice ztuhnout. Obdélník nakrájíme na pruhy, sloupneme pergamen. Čokoládové pruhy položíme na plech a dáme zpátky do lednice.

5

Zbylou polevu necháme trochu změknout, škrabkou z ní vytvoříme hobliny a dáme opět ztuhnout do lednice. Čokoládové pruhy vyndáme z lednice a necháme je trochu povolit.

6

Z formy odstraníme rozevírací kruh, dort přendáme na servírovací podnos a obalíme ho pruhy čokolády. Do středu dáme čokoládové hobliny.

Poznámka

Můžeme přidat kandované třešně.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept