Manhattanská roláda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Manhattanská roláda
Manhattanská roláda
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 17551 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
Máslový krém | |
---|---|
60 g | Čokoláda bílá |
120 g | Cukr moučkový |
4 polévková lžíce | Likér Kahlua |
175 g | Máslo čerstvé |
50 ml | Mléko plnotučné |
Manhattanská roláda | |
215 g | Cukr krupice |
55 g | Kakao - prášek |
120 g | Mouka polohrubá |
6 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 170,0mg |
Draslík | 161,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 51,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda bílá, Cukr moučkový, Cukr krupice, Kakao - prášek, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér Kahlua, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Manhattanská roláda postup přípravy receptu:
1 | Elektrickým šlehačem ušleháme bílky, postupně přidáme asi polovinu cukru, vyšleháme pevný a lesklý sníh. Žloutky utřeme se zbylým cukrem. Přidáme 45 g kakaa, sníh a mouku, vše opatrně umícháme na hladké těsto. |
2 | Dva plechy o rozměrech 33 x 23 cm vyložíme papírem na pečení. Vlijeme těsto a rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 8-10 minut. Hotové pláty vyklopíme na dvě čisté utěrky posypané kakaem. Sloupneme papír a rolády zavineme, necháme vychladnout. |
3 | Mezitím si připravíme máslový krém z bílé čokolády: v rendlíku se silným dnem ohřejeme mléko, až začne bublat, odstavíme a přimícháme čokoládu, mícháme až se rozpustí. Přidáme kávový likér a necháme vychladnout. Potom uložíme do lednice asi na 30 minut. Do mísy dáme cukr, máslo a třeme do pěny, postupně po částech přidáváme rozpuštěnou čokoládu a třeme až vznikne hladký krém. |
4 | Jeden plát rozvineme a potřeme ho necelou polovinou krému, znovu ho stočíme. Druhý plát také rozvineme a potřeme, ale stočíme ho přes první roládu, takže vznike velká roláda. |
5 | Roládu dáme na oválnou mísu a potřeme ji zbytkem krému. Ihned podáváme nebo uložíme do lednice. |
Poznámka
Povrch rolády ozdobíme čokoládovými hoblinkami z bílé a tmavé čokolády, ty můžeme koupit nebo vyrobit ze ztuhlé čokolády, kterou škrabkou naškrábeme.