Smetanový dort s čerstvými jahodami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanový dort s čerstvými jahodami
Smetanový dort s čerstvými jahodami
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 17553 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
175 g | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Džem jahodový |
700 g | Jahody zahradní |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
180 g | Máslo čerstvé |
175 g | Mouka polohrubá |
750 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 222,1mg |
Draslík | 237,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jahody zahradní, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem jahodový, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanový dort s čerstvými jahodami postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme změklé máslo nebo margarín, cukr, vejce, mouku a kypřící prášek do pečiva. Vše utřeme el. šlehačem. |
2 | Těsto rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 18 cm, které vymastíme a vyložíme pergamenem. |
3 | Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Hotové korpusy vyndáme a necháme je na mřížce 10 minut vychladnout. Potom je vyklopíme a necháme zcela vychladnout. |
4 | Polovinu čerstvých jahod zbavíme stopek a překrojíme na půl. Korpusy přeřízneme vodorovně na půl, získáme tak čtyři pláty. Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. Jeden plát dáme na podnos a pomažeme šlehačkou, navrch dáme polovinu jahod. Zakryjeme druhým plátem, stlačíme a na povrchu pomažeme džemem. Přiklopíme třetím plátem, pomažeme šlehačkou a rozložíme jahody. Zakryjeme posledním plátem. Na povrchu a po stranách pokryjeme dort třetinou zbývající šlehačky. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku s širokým hvězdicovým nástavcem a ozdobíme povrch a boky dortu. Do středu dortu dáme tři celé jahody, zbývající jahody nakrájíme na půlky a ozdobíme jimi boky dortu. |
5 | Ihned podáváme nebo uložíme do chladu. |
Jahody položené na vrchu dortu pokapeme želém, budou vypadat krásně i druhý den. Do těsta můžeme přidat dvě lžíce kakaa - korpus bude působit čokoládovým dojmem:-)