Recept

Smetanový dort s čerstvými jahodami

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Smetanový dort s čerstvými jahodami 5 1
Celkový čas: 55 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (25%)
ID receptu: 17553
Kategorie: Pečené dorty

Ingredience

175 g Cukr krupice
4 polévková lžíce Džem jahodový
700 g Jahody zahradní
2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
180 g Máslo čerstvé
175 g Mouka polohrubá
750 ml Smetana 33% (šlehačka)
3 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

36% Kalorie 712 kcal
Kilojoule 2 977kJ
15% Sacharidy 54 g
71% Tuky 53 g
2% Sodík 32 mg
14% Bílkoviny 8 g
Smetanový dort s čerstvými jahodami
  • Smetanový dort s čerstvými jahodami
  • 1
  • Smetanový dort s čerstvými jahodami
  • 2
  • Vložit obrázek

Smetanový dort s čerstvými jahodami postup přípravy receptu:

1

Do mísy dáme změklé máslo nebo margarín, cukr, vejce, mouku a kypřící prášek do pečiva. Vše utřeme el. šlehačem.

2

Těsto rozdělíme do dvou dortových forem o průměru 18 cm, které vymastíme a vyložíme pergamenem.

3

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Hotové korpusy vyndáme a necháme je na mřížce 10 minut vychladnout. Potom je vyklopíme a necháme zcela vychladnout.

4

Polovinu čerstvých jahod zbavíme stopek a překrojíme na půl. Korpusy přeřízneme vodorovně na půl, získáme tak čtyři pláty. Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. Jeden plát dáme na podnos a pomažeme šlehačkou, navrch dáme polovinu jahod. Zakryjeme druhým plátem, stlačíme a na povrchu pomažeme džemem. Přiklopíme třetím plátem, pomažeme šlehačkou a rozložíme jahody. Zakryjeme posledním plátem. Na povrchu a po stranách pokryjeme dort třetinou zbývající šlehačky. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku s širokým hvězdicovým nástavcem a ozdobíme povrch a boky dortu. Do středu dortu dáme tři celé jahody, zbývající jahody nakrájíme na půlky a ozdobíme jimi boky dortu.

5

Ihned podáváme nebo uložíme do chladu.

Komentáře a hodnocení

 
sarka H.
Smetanový dort s čerstvými jahodami
Jahody položené na vrchu dortu pokapeme želém, budou vypadat krásně i druhý den. Do těsta můžeme přidat dvě lžíce kakaa - korpus bude působit čokoládovým dojmem:-)

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept