Gratinovaná petržel se smetanou a hořčicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinovaná petržel se smetanou a hořčicí
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 1757 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
4 kávová lžička | Hořčice |
400 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
800 g | Petržel kořen |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
4 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
200 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 74,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 269,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Muškátový oříšek, Petržel kořen, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinovaná petržel se smetanou a hořčicí postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou kořenovou petržel nakrájíme na kolečka. |
2 | V hrnci smícháme smetanu, mléko, vývar, hrubozrnnou hořčici, polovinu strouhaného sýra a zvolna zahříváme do rozpuštění. |
3 | Potom přidáme petržel, strouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. |
4 | Přiklopíme a asi 8 minut povaříme. Směs nalijeme do zapékací nádoby a posypeme zbytkem sýra, můžeme jemně poprášit strouhaným muškátovým oříškem. |
5 | Necháme cca 24 hodin v lednici. Zapékáme v předehřáté troubě na 190°C. |
Poznámka
Nasládlá petržel potřebuje dost soli. Místo parmazánu můžeme dát čedar aj.