Pařížské jablkové koláče - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pařížské jablkové koláče
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 17582 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
8 ks | Jablka |
60 g | Máslo čerstvé |
Pařížské jablkové koláče | |
75 g | Cukr krupice |
225 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mléko polotučné |
375 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 180,5mg |
Draslík | 296,8mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 53,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jablka, Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pařížské jablkové koláče postup přípravy receptu:
1 | Mouku s máslem a cukrem zpracujeme na drobenku. Přidáme žloutky, mléko a vypracujeme vláčné těsto. Ze dvou třetin těsta uděláme kouli, zabalíme ji a odložíme. Zbytek těsta rozválíme na pergamenu na plát silný 3 mm. Tvořítkem o rozměru 6 x 4 vykrájíme 36 listů. Párátkem nakreslíme žebra na listech, položíme je na plech a uložíme do lednice. |
2 | Kouli těsta rozdělíme na 6 stejných dílů. Každý díl těsta vtlačíme do jedné plechové formičky ve tvaru kytičky o rozměru 10-11 cm. Uložíme do lednice. |
3 | Jablka oloupeme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na plátky o síle 5 mm. V pánvi na středním plameni zahřejeme máslo s cukrem, občas promícháme. Cukr nemusí být zcela rozpuštěný. Plátky jablek rozložíme na cukrovou směs a vše vaříme asi 20 minut, nemícháme. Když cukrová směs dostane barvu karamelu, promícháme jablka se zkaramelizovaným cukrem. Odstavíme. |
4 | Směsí naplníme podklady koláčů. Na povrch každého koláče upravíme 6 listů tak, aby část náplně zůstala nezakryta. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 30 minut, po 15 minutách zakryjeme koláče alobalem. |
5 | Koláče necháme vychladnout asi 10 minut. |
Poznámka
Před podáváním můžeme posypat cukrem.