Třešňový koláč z křehkého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Třešňový koláč z křehkého těsta
Třešňový koláč z křehkého těsta
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 17584 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
174 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
Třešňový koláč z křehkého těsta | |
60 g | Cukr krupice |
75 g | Cukr třtinový |
850 g | Kompot třešňový |
15 g | Máslo čerstvé |
30 g | Rýžový škrob |
1 kávová lžička | Tresť mandlová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 28,4mg |
Draslík | 169,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Cukr krupice, Cukr třtinový, Kompot třešňový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Rýžový škrob, Tresť mandlová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Třešňový koláč z křehkého těsta postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku smícháme cukry, kukuřičnou moučku Maizenu a šťávu z kompotu. Zahříváme, až se směs začne vařit a tuhnout, odstavíme a vmícháme máslo a mandlovou tresť. Přidáme vypeckované třešně. |
2 | Mouku smícháme se solí, máslem a studenou vodou na drobenku. Vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly, jeden větší než druhý. Z většího těsta vyválíme kruh o 4 cm větší než je průměr formy 20-23 cm. Vložíme do formy a přebytečné těsto odkrojíme. Pokryjeme třešňovou náplní. Zbytek těsta rozválíme a vykrojíme v něm čtyři otvory ve tvaru lístků, položíme na náplň a přečnívající těsto přehneme dospodu a vytvoříme okraj. Z odkrojeného těsta vytvoříme bobulky a čtyři lístky, ty naaranžujeme do středu koláče. |
3 | Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 15 minut, pak teplotu zmírníme na 180°C a pečeme ještě 25 minut. Před podáváním necháme zcela vychladnout. |