Pomerančový koláč s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pomerančový koláč s mandlemi
Pomerančový koláč s mandlemi
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 17607 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
60 g | Cukr krupice |
225 g | Mandlová pasta |
2 ks | Pomeranče |
2 polévková lžíce | Sirup Golden |
125 g | Smetana 33% (šlehačka) |
2 ks | Vejce slepičí |
5 polévková lžíce | Voda pitná |
Pomerančový koláč s mandlemi | |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
60 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,3 kávová lžička | Sůl |
60 ml | Voda pitná |
0,3 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 116,7mg |
Draslík | 269,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Pomeranče, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandlová pasta, Sirup Golden, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pomerančový koláč s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Mouku smícháme se solí, zázvorem a cukrem, do směsi přidáme kousky másla a zpracujeme na drobenku. Postupně přidáváme vodu, až vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme kouli a dáme na hodinu do lednice. |
2 | Z těsta vyválíme kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 24 cm. Plát přendáme do formy a okraje začistíme. |
3 | V mixéru nebo hnětači zpracujeme vejce, mandlovou pastu a smetanu. Směs vlijeme na podklad do formy. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 35 minut. Necháme vychladnout. |
4 | Škrabkou oloupeme kůru z pomeranče v dlouhých pruzích, ty nakrájíme na proužky silné asi jako sirka. Nožem odstraníme bílou dužinu pomerančů, nařízneme blánu po obou stranách každého dílku a prostředkem dílek vyndáme. Dílky dáme na ubrousek, který odsaje šťávu. |
5 | Kůru dáme do rendlíku, přidáme sirup, cukr a 5 lžic vody. Směs přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi 15 minut, až kůra změkne, často mícháme. |
6 | Kůru necháme na sítku okapat. Hotový koláč potřeme sirupem, který zbyl v rendlíku. Koláč vyjmeme z formy, dáme na tác a povrch ozdobíme kůrou a dílky pomeranče. |