Recept

Vídeňský karamelový dort s ořechy

  • Rakousko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 17610
Kategorie: Pečené dorty

Ingredience

Náplň
135 g Cukr krupice
15 g Máslo čerstvé
225 g Ořechy vlašské
300 ml Smetana 33% (šlehačka)
4 polévková lžíce Voda pitná
Poleva
175 g Čokoláda hořká
60 g Máslo čerstvé
Vídeňský karamelový dort s ořechy
30 g Cukr krupice
175 g Máslo čerstvé
300 g Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 kávová lžička Sůl
6 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

59% Kalorie 1,159 kcal
Kilojoule 4 848kJ
25% Sacharidy 89 g
114% Tuky 86 g
4% Sodík 73 mg
25% Bílkoviny 14 g

Vídeňský karamelový dort s ořechy postup přípravy receptu:

1

Ořechy jemně nasekáme, deset jader si ponecháme vcelku na ozdobu. V rendlíku nebo pánvi přivedeme k varu cukr a čtyři lžíce vody, mícháme, až se směs rozpustí. Stáhneme plamen a směs vaříme 10 minut bez míchání, až má jantarovou barvu. Odstavíme a vmícháme smetanu, dáme zpět na oheň a vaříme, až se karamel rozpustí, občas promícháme. Vaříme, až směs zhoustne, odstavíme a přimícháme ořechy a máslo. Necháme vychladit.

2

Mouku smícháme s cukrem, solí, máslem a studenou vodou. Vytvarujeme 2/3 těsta na plát po celém obvodu, větší o 3 cm než je rozkládací forma o průměru 20 cm. Těsto dáme do formy tak, aby přečnívalo o 2,5 cm přes okraj.

3

Lžící přendáme náplň do podkladu ve formě. Zbytek těsta rozválíme na plát o průměru 19 cm a položíme ho na náplň. Přečnívající těsto zahneme dovnitř a lehce přitlačíme, aby se přilepilo k podkladu. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpustíme polevu. Koláč vyjmeme z formy a polijeme polevou. Do cukrářského sáčku s kulatým otvorem dáme čtyři lžíce polevy a postříkáme koláč. Ozdobíme ořechy a necháme minimálně 15 minut stát, aby čokoláda ztuhla.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept