Koláč s citrónovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 48 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s citrónovým krémem
Koláč s citrónovým krémem
Celkový čas: | 48 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 18 minut |
Autor: | jelen |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 17611 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
175 g | Citronová šťáva |
190 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Marmeláda meruňková |
60 g | Máslo čerstvé |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 ks | Vejce slepičí |
Koláč s citrónovým krémem | |
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
35 g | Cukr krupice |
90 g | Máslo čerstvé |
120 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 376,6mg |
Draslík | 87,3mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Citronová kůra, Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marmeláda meruňková, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s citrónovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Máslo ušleháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou do pěny, zašleháme žloutky a mouku. Těsto vytvarujeme do koule a dáme na hodinu do lednice. |
2 | Těsto vyválíme na kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 23 cm velké. Těsto přendáme do formy a hustě propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem a zasypeme suchými fazolemi. |
3 | Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 220°C, potom alobal i fazole odstraníme a podklad znovu propícháme. Pečeme ještě 5 minut, hotový korpus necháme vychladnout. |
4 | Metlou vyšleháme v pánvi žloutky a vejce, přidáme citrónovou šťávu a 150 g cukru. Zahříváme na středním plameni za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Vmícháme máslo, až se rozpustí. Směs vlijeme do korpusu a dáme do lednice. |
5 | Asi 1 až 2 hodiny před podáváním zapneme gril na nejvyšší teplotu. Okraj koláče zakryjeme alobalem, aby se nepřipálil. Zbytek cukru nasypeme na koláč, dáme pod gril na 6-8 minut, než se cukr rozpustí a zhnědne. Necháme vychladnout, potom dáme do lednice. |
6 | Koláč vyjmeme z formy na tác a potřeme rozpuštěnou zavařeninou protlačenou přes síto. |
Poznámka
Střed koláče ozdobíme plátky citrónu.