Zmrzlinový dort s lískovými oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zmrzlinový dort s lískovými oříšky
Zmrzlinový dort s lískovými oříšky
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Foglarka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 17658 |
Ingredience
175 g | Čokoláda hořká |
60 g | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Káva instantní |
2 polévková lžíce | Likér Kahlua |
135 g | Ořechy lískové |
175 ml | Sirup Golden |
750 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
12 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 528,1mg |
Draslík | 253,3mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Cukr krupice, Káva instantní, Ořechy lískové, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér Kahlua, Sirup Golden, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zmrzlinový dort s lískovými oříšky postup přípravy receptu:
1 | Připravíme oříšky pražené v cukru: oříšky rozsekáme na hrubo. Do pánve dáme cukr, zahříváme až se rozpustí a zbarví do zlatohněda. Vmícháme oříšky, dobře promícháme a dáme vychladnout na plech. |
2 | Šlehačem utřeme žloutky a sirup, směs vlijeme do hrnce, zahříváme na mírném plameni asi 30 minut, až směs ztuhne, následně odstavíme. |
3 | Dvě třetiny směsi nalijeme do mísy. V šálku smícháme kávový likér a instantní kávu, vmícháme do žloutků v míse. Polovinu čokolády rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme ji do zbývající třetiny žloutků. 600 ml smetany vyšleháme na tuhou šlehačku. 2/3 šlehačky přimícháme do kávové směsi. Zbytek promícháme s čokoládovou směsí. |
4 | Polovinu kávové směsi rozetřeme lžící do rozkládací formy a dáme na 15 minut do mrazáku. |
5 | Na kávovou směs rozetřeme čokoládovou vrstvu do formy a dáme znovu na 15 minut do mrazáku. Čokoládovou vrstvu posypeme oříšky v cukru a zakryjeme zbytkem kávové směsi. Vložíme do mrazáku nejméně na 4 hodiny. |
6 | Zbytek čokolády rozpustíme ve vodní lázni, odstavíme. Z pergamenu vystřihneme dva čtverce o straně 10 cm. Plech na pečení navlhčíme vodou a položíme na něj čtverce. Z rozpuštěné čokolády a čtverců vytvoříme čokoládové trojúhelníky, necháme vychladnout. |
7 | Dort opatrně vyjmeme z formy, sáčkem na zdobení vytlačíme na okraj dortu 8 hvězdiček z tuhé šlehačky, mezi ně položíme trojúhelníky z čokolády. Ozdobíme oříšky a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.