Mušle s voňatkou citronovou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mušle s voňatkou citronovou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17734 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
25 g | Bazalka |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
3 ks | Citronová tráva |
0,5 kávová lžička | Cukr palmový |
1 ks | Galgan |
1 polévková lžíce | Limetková šťáva |
450 g | Mušle slávky |
5 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 polévková lžíce | Omáčka rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 112g |
---|---|
Cholesterol | 63,1mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,4mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Citronová tráva, Limetková šťáva, Mušle slávky, Olej rostlinný, Omáčka rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr palmový, Galgan mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mušle s voňatkou citronovou postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve vydrhneme škeble (slávky či jiné jedlé mlže i se škeblemi), zbavíme je vousů. Otevřené slávky vyhodíme, jedlé slávky propláchneme několikrát studenou vodou, pokud nebude odtékat čistá. Vložíme je do misky, zalijeme na 30 minut studenou vodou. |
2 | V pánvi wok rozpálíme olej, v něm smažíme 2 minuty na středně prudkém ohni na jemno nasekaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a lusky chilli papriček bez jadérek, nakrájené nadrobno, 2,5 cm galganu pokrájené na 7 - 8 plátků a citronovou trávu, rozkrájenou na drobné kousky. Vše smažíme, až směs začne vonět. |
3 | Do oleje přidáme okapané mušle a restujeme za stálého míchání. Přilijeme rybí omáčku, limetovou šťávu, přisypeme cukr. Přiklopíme částečně pokličkou a 5 - 7 minut dusíme na středně prudkém ohni, často potřásáme pánví. Děláme to tak dlouho, až se mušle otevřou, neotevřené mušle vyhodíme. Poté do jídla vmícháme nadrobno pokrájené lístky bazalky. Dle potřeby dochutíme. |
4 | Podáváme v horké velké míse. |
Poznámka
Servírujeme teplé.