Polévka s plněnými olihněmi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka s plněnými olihněmi
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17739 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
5 ks | Cibulka jarní |
2 ks | Koriandr celý |
1 hrst | Koriandr čerstvý |
280 g | Olihně |
4 polévková lžíce | Omáčka sojová světlá |
0,3 kávová lžička | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Ředkev bílá |
0,3 kávová lžička | Sůl |
280 g | Vepřové maso mleté |
2 l | Vývar zeleninový |
1 ks | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 222,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 154,3mg |
Vitamín E | 4,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibulka jarní, Koriandr celý, Koriandr čerstvý, Olihně, Pepř bílý, Ředkev bílá, Sůl, Vepřové maso mleté, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Omáčka sojová světlá, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka s plněnými olihněmi postup přípravy receptu:
1 | Olihně vyčistíme a vykucháme tak, že ji jednou rukou uchopíme za tělo a druhou rukou zatáhneme za chapadélka. Ty i s hlavou odtáhneme co nejdále od těla, hlavu těsně pod očima odřízneme a vyhodíme ji. Tělíčko vyčistíme. Stáhneme kůži a důkladně proplápneme, potom necháme okapat a oschnout. |
2 | V hmoždíři rozdrtíme na jemno nasekaný kořen korindru a na hrubo rozsekaný česnek na hladkou pastu. Tu vyklopíme do misky s mletým vepřovým nebo kuřecím masem, osolíme a opepříme. Touto masovou směsí plníme lžičkou těla olihní asi do dvou třetin, při varu totiž maso zvětší svůj objem. Masem naplněné tělo olihně na konci smáčkneme a uzavřeme párátkem. Takto připravenou oliheň dáme na talíř a postup zopakujeme i se zbytkem: masovou směs, která zbyde, zpracujeme prsty na kulaté knedlíčky asi 1 cm velké. |
3 | V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar a zmírníme potom plamen na minimum. Přidáme asi 2,5 cm velký kus na kolečka nakrájeného zázvoru, světlou sójovou omáčku a nakládanou bílou ředkev, pokrájenou na plátky. Opatrně vhodíme do vývaru masové knedlíčky, hned po nich plněné olihně. Vaříme pozvolna 4 - 5 minut na mírném ohni, až budou maso i olihně měkké, dokořeníme dle potřeby. |
4 | Polévku ozdobíme na tenká kolečka pokrájenou cibulkou a lístky koriandru. Také ji můžeme posypat mletým bílým pepřem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.