Lepkavá rýže - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 395 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lepkavá rýže
Celkový čas: | 395 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 360 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Lucie Fojtíková |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (39%) |
ID receptu: | 17741 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
400 g | Rýže loupaná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 82g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 77,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rýže loupaná mají zadané všechny známé hodnoty.
Lepkavá rýže postup přípravy receptu:
1 | Do misky vložíme rýži a zalijeme ji pitnou studenou vodou tak, aby dosahovala asi 5 cm nad povrch rýže. Máčíme ji nejméně 3 hodiny, můžeme i přes noc. Z rýže slijeme vodu a přendáme ji do bambusového napařovacího košíku, který používáme na dušení rýže v páře, nebo do běžného pařáku vystlaného dvojitou vrstvou mušelínu. Rýži v napařovacím košíku rovnoměrně rozvrstvíme, pod košíkem přivedeme vodu v nádobě k varu. Umístíme pařák do nádoby s vařící vodou - pozor na popálení! Zmírníme oheň a přiklopíme pokličkou. Dusíme v páře asi 20 - 25 minut, rýže naběhne, bude křehká a lesklá. Doba varu se liší v závislosti na tom, jak dlouho jsme rýži máčeli. Každých 10 minut zkontrolujeme množství vody v nádobě, popřípadě ji dolijeme. |
2 | Jakmile bude rýže uvařená, rozprostřeme ji na velký podnos, aby rychle vychladla. Necháme-li ji chladnout pomalu, bude spíš mazlavá, ne lepkavá. Podáváme teplou nebo studenou. |
Poznámka
Podáváme teplou nebo studenou.